
Компотна суміш для громадського харчування
Напевно більшість пам'ятає зі свого дитинства той самий аромат напою, який розлітався по всьому дитячому саду. Коли приходиш мама або тато приводить тебе в групу, але ти вже точно знаєш, що на сніданок буде компот. Незвичайний, смачний і такий, що запам'ятовується смак і аромат. Компот із сухофруктів - найпопулярніший напій у дитячих садах, школах і місцях громадського харчування.
ЧОМУ ВИКОРИСТОВУЮТЬ КОМПОТНИЙ СУМІШ В ЗАКЛАДАХ ГРОМАДСЬКОГО ХАРЧУВАННЯ?
Чому найчастіше використовують саме компотний сухосмесь? Перш за все це доступний і недорогий продукт харчування. Компотна суміш робиться з висушених фруктів, більшість яких ростуть на території України, Росії та інших країнах помірної широти. До них відносяться яблуко, груша, абрикос, слива, алича, виноград.
Таку суміш можна приготувати й самому. Для цього достатньо назбирати потрібні фруктові компоненти, вимити, розрізати на часточки або шматочки і висушити на повітрі. Але варто звернути увагу, що фрукти не люблять сонця, а саме його ультрафіолетових променів, які потрапляючи на фрукт, вбивають частина корисних речовин, що знаходяться в ньому.
Другим головним плюсом після доступності суміші є його екологічність. Збираючи фрукти в екологічно чистих місцях і не використовуючи хімічні методи обробки, напій з компотний суміші без сумнівів можна давати і маленьким дітям. Тому краще купити сушку в магазині і зварити компот, ніж купувати готовий магазинний сік з консервантами, який не принесе користі ні вам, ні вашим дітям.
І третім, звичайно ж, основним плюсом, за який його вибирають, є звичайно ж корисність даного продукту.
КОРИСНІСТЬ КОМПОТНИЙ СУМІШІ
Всі знають, що вживаючи свіжі фрукти і овочі, можна збагатити організм різними цінними речовинами. Що ж собою являє сушка із сухофруктів? Багато марно вважають, що висушений фрукт - це виснажений фрукт, який втратив масу корисності. Насправді, це не так. У процесі сушіння фрукта йде тільки волога. Після втрати фруктом 80% води, він стає так званої «сушкою» - концентратом всіх тих же корисних речовин, які були у фрукті до його обробки на повітрі.
Завдяки тому, що йде зайва волога з фрукта, продукт стає дуже солодким і дуже калорійним. Не варто лякатися, що там знаходиться цукор. Це абсолютно не той цукор, який ми звикли вживати в чистому вигляді. Адже це все рослинний цукор під назвою глюкоза і фруктоза.
Компотна суміш корисна і тому, що в неї входить відразу кілька фруктових компонентів, який унікальний кожен по-своєму своїми корисними властивостями. Щоб організму це відмінна підтримка як підтримання здоров'я, так і використання в лікувально-профілактичних цілях.
ВИКОРИСТАННЯ КОМПОТНИЙ СУМІШІ
Як уже було згадано раніше, суміші із сухофруктів використовують в якості приготування компоту. У народі назву такого напою отримало як «узвар». Почали варити його на Україні, тому він став національним традиційною стравою. Головною відмінністю узвару від звичайного компоту з фруктів - це додавання меду замість цукру і варення напою для легкого кипіння.
Для того, щоб приготувати класичний узвар, необхідні такі компоненти:
- компотная суміш із сухофруктів,
- мед,
- вода.
Для початку необхідно сухофруктам (700г) дати настоятися в холодній вода хвилин 10, для того щоб пішли всі непотрібні нечисті і гіркі частинки. Цю воду необхідно злити і залити новою водою 5л. Далі варимо хвилин 15 на повільному вогні, накрити кришкою і дати настоятися години 2-3. Потім води проціджують і додають мед. П'ють напій охолодженим до кімнатної температури. Смачного!